Biogas van de boer

Jelsum-5_k-1-e1498661379369

Biogas van de boerderij

Op proefboerderij de Marke wordt groen gas geproduceerd. Dat gas wordt door energiecoöperatie AGEM geleverd aan 30 huishoudens in Hengelo en omgeving, die het gebruiken voor verwarming, warm water en koken.
 

Op proefboerderij de Marke wordt groen gas geproduceerd. Zwier van de Vegte, manager van ‘de Marke’: “Het mes snijdt aan twee kanten: er wordt minder CO2 uitgestoten en uit de mest wordt energie gewonnen. We maken biomethaan van biogas (biomethaan heet in Nederland groen gas). Groen gas kan worden toegevoegd aan het gasnetwerk zodat het door de consument gebruikt kan worden voor verwarming, koken, enzovoort. Het zorgt voor meer inkomsten voor boeren en het reduceert ook de uitstoot van broeikasgas.”

Kleine schaal

“Onze biomethaan is honderd procent groen omdat het volledig afkomstig is van de mest van onze eigen koeien. Dit project maakt duidelijk dat energieproductie mogelijk en haalbaar is voor veeteeltboeren in Nederland. De Marke toont aan dat biogas op een kleine schaal realiseerbaar is en toepasbaar op individuele boerderijen. Met een jaarlijks rendement van 50 tot 75.000 euro kan de boer deze installatie in 5 à 6 jaar terugverdienen.